søndag 20. mars 2011

NVU konferansen og noen tanker

NVU konferansen 2011 i Steinkjer var en positiv opplevelse på alle plan.  Tema for konferansen var "Innovativ e-læring", så jeg meldte meg på i håp om å kanskje se noe bra eller kanskje få noen ideer. Her kan vi stryke kanskje.  Alt var bra, rett og slett. Her var det engasjement og høy standard på presentasjonene og opplegget rundt med det tekniske var profft!
For meg var dette over all forventning. Nå skal det sies at mine forventninger til konferanser er heller liten. De er basert på mine erfaringer med tidligere opplevelser. Konferanser som jeg er vant til er tvers igjennom kjedelige, med svært få lyspunkt. Ikke det at jeg har vært på så mange, og mye skyldes nok at konferansene jeg har vært på har inneholdt for mange ulike tema. Men om jeg tenker etter, er det ikke så rart at NVH konferansen var bra, og heller ikke at dette skulle være noe særlig overraskende. For meg er det to komponenter som bidrar til en god konferanse. Det ene er gode presentasjoner, og det andre er å stifte interessant bekjentskap for å kunne bygge opp et nettverk av personer som jobber innenfor et interesseområde som jeg også er interessert i. NVH konferansen inneholdt begge deler. 

Om vi ser på presentasjonene, var de av gjennomgående høy kvalitet. Det er tre hovedpunkter som må ligge til grunn for en god presentasjon: 1) Interessant tema 2) Forstå det som blir presentert og 3) Skaper refleksjon.  Hvor god presentasjonen blir til slutt har så å gjøre med presentasjonsteknikk, og god presentasjonsteknikk er dessverre ofte en mangelvare, men heldigvis ikke ved NVH konferansen.  For å ta punkt to først, alle ved NVH snakket samme språk og på en særdeles klokkeklar og tydelig måte at det var umulig ikke forstå det som ble sagt. Dette er noe som er nytt for meg. De konferansene jeg har vært på har bestått av personer med engelsk som felles språk, men nesten ingen med engelsk som morsmål.  Det er klart en stor utfordring å presentere noe eller bli presentert noe på et språk man ikke behersker muntlig.  En fristende men særdeles dårlig løsning blir da å komme med presentasjonen i punktform. Da er det bedre å si minst mulig, og kanskje vise en video eller illustrasjon. Men dette var ikke en del av NVH konferansen, så jeg skal ikke snakke noe mer om det akkurat nå.  Har du noen knallgode tips om presentasjonsteknikker for personer med dårlig muntlig språk, tar jeg dem gjerne i mot.  

For at noe skal være interessant å høre på,  er det et viktig poeng at interessen for tema må eksistere. En slik interesse kan enten allerede være dannet før en presentasjon eller den kan skapes av personen som presenterer. Det er helt klart en stor utfordring å skape en slik interesse dersom den er ikkeeksisterende hos tilhørere.  Og nettopp derfor er det vanlig at den som presenterer utelater dette poenget, noe som igjen gir presentasjonen lite nytteverdig.  Jo mer abstrakt og intrikat tema man skal presentere jo mer utfordrende blir det å lage en god presentasjon.   

 Fordelen med NVH konferansen, var nettopp at tema ”innovativ e-læring” var for meg et interessant tema. Og det var ingen abstrakte eller uforståelige moment. Etter å ha fulgt faget IKT og læring ledet av Svend Andreas Horgen en liten stund, har jeg dessuten opparbeidet meg litt erfaring allerede. Dette gjorde at mye av det som ble presentert på konferansen fungerte som forsterkning og bekreftelse på mange tanker og ideer som jeg hadde fra før. Disse tankene  fortsetter nå å spinne rundt i hodet. Konferansen, med sine inspirerende presentasjoner, skapte refleksjon.    For å helt konkret sette i gang refleksjonsprosessen fikk alle deltagere fylle ut et  one-minute paper.
Dette med å skape refleksjon er en svært viktig del av læringen, som absolutt ikke må glemmes. På konferansen framla Svend Andreas en strålende presentasjon om sitt "hjemmesnekra" automatiserte metstudentvurderings verktøy". Jeg skal helt klart se næremere på bruken av dette verktøyet.

Jeg har nå fått bekjentskap med viktig nøkkelpersoner i Norge, som driver med e-læring og fått samlet noen nettsteder jeg kan følge med på. For eksempel, så inneholder prosjektet Assess 2010 mange gode ideer. Dette prosjektet har både blogg og wiki der særlig wiki-siden gir mye nyttig informasjon. Dette med å lage wiki til å samarbeide var en god ide, så jeg lagde egen wiki med navnet telematikksnakk.   Norges universtitetets hjemmeside er også et bra sted  der jeg på konferansen fikk innblikkk i veildeningstjenesten for opphavsrett,  DelRett  Og så har jeg jo allerede dette strålende kurset ledet av Svend Andreas Horgen som meget velfortjent ble utdelt TISIPS e-læringpris i 2011.  Det var masse interessant som jeg ikke har nevnt, men som jeg kommer til å referere til senere.  Jeg føler jeg begynner å få litt kompetanse til å sette i gang med nettbaserte kurs, men samtidig må jeg innrømme at det skal bli nok utfordringer. Jo mer jeg lærer om e-læring, jo flere muligheter ser jeg, 
 Etter denne konferansen, har  jeg virkelig  blitt tilhenger av å dele. Nå har jeg mottatt så mange tips og verktøykassen bare vokser. Jeg håper at jeg etter vært skal kunne komme med noen interessante ideer som andre også kan ha nytte av. Dette er gøy!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar